Mangga Pulut Hitam


Mangga Pulut Hitam

Bahan-bahan 
2 biji mangga - potong ikut suka
100gm beras pulut hitam
150gm beras pulut putih
200ml santan cair + 1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - carikkan

Sos santan
300ml santan pekat
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
2 sudu kecil tepung jagung larutkan dgn sedikit air

Satukan semua materi kecuali tepung jagung.  Masak sampai gula larut.  Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, beling rata dan masak sampai sos nampak pekat.

Cara-cara :
Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jam.
Toskan dan satukan kedua pulut, masukkan santan dan kukus bersama daun pandan selama 30 - 35minit.
Hidang bersama mangga dan sos santan.

Mangga Pulut Hitam

Subscribe to receive free email updates: